Handheld 3d-laserscanners. Iets voor jouw bedrijf?

Handheld 3d-laserscanner. Dat is de term die ik het meest kenmerkend vind voor het jaar 2020. Voor NEN 2580 inmeetland dan, anders zou het natuurlijk een Corona gerelateerde term zijn. Is een handheld 3d-laserscanner ook iets voor jouw vastgoedmarketing bedrijf? Lees dat in het artikel.

Wat is een handheld 3d-laserscanner?

Met een 3d-laserscanner kun je snel en nauwkeurig een pand inmeten en visualiseren. Het resultaat is een pixel-achtige, digitale versie.

pointcloud restaurant

3d-laserscanners (pointcloud scanners) zijn er al veel langer. Een aantal van de grote bouwkundige, vastgoedadviesbureaus hebben deze apparaten als menig jaar in gebruik. Echter zijn dat apparaten die je neerzet, een scan laat maken en dan weer verplaatst. Het grote nadeel daarvan is dat het tijd vreet.

De naam handheld scanner zegt het eigenlijk al. Deze scanner houd je vast terwijl je de woning scant. Je loopt een rondje door de woning en klaar. Met een handheld scanner kan dus veel sneller het pand opnemen. Een scan duurt ongeveer 20 minuten voor een gemiddelde woning.

Wat is een point cloud?

Een point cloud is een verzameling van heel veel kleine meetpunten die door een 3D-laserscanner ingemeten zijn. Ieder meetpunt is een teruggekaatst mini-oppervlak en heeft een X-, Y- en Z- coördinaat. Alle mini-oppervlakten bij elkaar vormen door de coördinaten een point-cloud, een puntenwolk. Denk bij teruggekaatste oppervlakten aan muren, ramen en meubilair.

pointcloud appartement
De pointcloud moet na het scannen visueel gemaakt worden. Dit kan door de scan te importeren in point cloud-modelleer software.

Wat kost een handheld 3d-laserscanner?

Rond de €35.000 – €45.000 excl btw. Handheld scanner zijn voor bedrijven die veel projecten op jaarbasis draaien. Mijn gevoel zegt boven de 1000 woningen. Ik heb er nog niet aan gerekend. Het is een flinke investering, maar je hebt vervolgens lage kosten per project. Je kunt sneller een pand inmeten, wat maakt dat je meer projecten kunt aannemen.

Alternatief voor 3d-laserscanners

Als je kleinere aantallen woningen inmeet op jaarbasis, dan is een iGuide scanner wellicht wat voor je. Hier is de investering voor de camera rond de US$2700. Echter zijn de verwerkingkosten per project hoger dan bij een Geoslam of Leica 3d-laserscanner.

Bij aanschaf van een iGuide camera krijg je met de code BONNIE5FREE 5 scans gratis. Dit heeft een waarde van €350!

Pionieren voor de inmeetgiganten

Voor de newbies in inmeetland: Zien 24 is het grootste inmeetbedrijf van Nederland. Op de voet gevolgd door Zibber.
Zien24 is als eerste onderneming op grote schaal met handheld 3d-laserscanners aan het pionieren gegaan. Eind van 2020 is Zibber gevolgd. Het leuke is dat beide, concurrerende bedrijven een ander merk 3d-scanner hebben. Zien24 laat zijn fotografen rondlopen met een Geoslam ZEB REVO RT scanners. En de fotografen van Zibbers meten in met Leica BLK2GO scanners.

Pionieren is het. Als je een pointcloud hebt, dan heb je nog geen NEN 2580 rapportage. Ik verwacht dat beide bedrijven samen met de fabrikanten software hiervoor geschreven hebben of nog aan het schrijven zijn. Voor zover je software voor de NEN 2580 berekeningen kan gebruiken. Ik verwacht wel dat op korte termijn de fabrikanten met handige aanvullende software komen.

3d-laserscanner software en Floorplanner

De Geoslam en Leica scannersoftware kunnen wel heel makkelijk de plattegronden omzetten naar Floorplanner plattegronden. De software zet de plattegrond om in een standaard Floorplanner plattegrond. Vervolgens kun je de plattegrond verder uitwerken in Floorplanner zelf. Hier zit dus ook een stuk tijdswinst.

Hoe zie ik de toekomst van het inmeten?

Nu maken we veelal nog handmatige schetsen. Ik verwacht dat dit jaar veel inmeters zullen starten met het inzetten van digitale tools tijdens de opname. Welke? Houd hiervoor mijn blog in de gaten!

Bonnie Allart

Bonnie Allart is directeur bij Bonstaete. Zij is expert in NEN 2580, Meetinstructie en Floorplanner.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Inschrijven Meetinstructies 1

Deze training kan klassikaal worden gevolgd of als online zelfstudie. Maak een keuze hieronder.

Klassikaal

Je volgt deze training samen met andere cursisten op een vaste dag op onze trainingslocatie. Eén van onze docenten is aanwezig om je te begeleiden.

Online zelfstudie

Na aanmelding kun je direct in onze digitale leeromgeving aan de slag. Je bepaalt je eigen tempo. Vragen kun je stellen aan jouw docent via de digitale leeromgeving.