Twee veelgemaakte fouten door makelaars – deel 2

Dit blogartikel is wel van toepassing op de Meetinstructies – versie 2016.
Dit blogartikel is wel van toepassing op de Meetinstructies – versie 2018.
Dit blogartikel is niet van toepassing op de NEN2580:2007/C1:2008.

Deel 1 gemist? Lees dat dan hier!

Vorige keer heb ik al een van de fouten die door makelaars vaak gemaakt wordt besproken. Ik hoop dat je al bekomen bent van de schrik en klaar bent voor numero twee.

Deze veelgemaakte fout heeft een grote impact op de gebruiksoppervlakte (GO). Veel mensen rekenen al snel meer dan 10 m2, soms meer dan 20 m2 te veel aan oppervlakte mee!

Ook in dit artikel geef ik je het enige juiste antwoord op deze veelgemaakte fout.

Want zoals je weet:

– verkeerde benoemde vierkante meters hebben gevolgen voor de waarde van de woning

– je bent aansprakelijk, het kan je een flinke duit gaan kosten

– je geloofwaardigheid als professional loopt een deuk op, dat kan je ook omzet kosten

Fout numero dos

Ik ben zo vrij om wederom een dialoog met je aan te gaan.

Ik: ‘Stel je hebt een woning met een zolder. Op deze zolder heb je delen waar de hoogte lager is dan anderhalve meter. Wat doe jij met deze oppervlakten?’

Jij: ‘Met dat stuk kun je zo weinig als bewoner, dus dat reken ik tot overig inpandige ruimte.’

Ik: ‘Hmm. Ik wil je niet de schrik om het hart jagen, maar die oppervlakte behoort nergens toe.

Jij: ‘Hoe kan dat nou? Je kan daar gewoon spulletjes neerzetten, dus dat moet een gebruiksoppervlakte zijn.’

Ik: ‘Het klinkt inderdaad vreemd, dat deze oppervlakte helemaal niets is. Geen GO overig inpandig en ook geen GO wonen. Maar het is toch echt zo.’

 

knieschot

Het bewijs

De meetinstructie gebruiksoppervlakte woningen is een stappenplan. Je moet altijd bij het bepalen van de gebruiksoppervlakten van een woning starten bij stap 1. Veel rekenaars slaan deze eerste stap over en dat is waarom de bovenstaande discussie kan ontstaan.

Bij stap 1 van de meetinstructies bepaal je de totale gebruiksoppervlakte. Je bepaalt hier per bouwlaag het inpandige gebruiksoppervlakte. Bij stap 2 bepaal je pas welke ruimten GO overig inpandig zijn en welke GO wonen.

Bij stap 1 staat ook de volgende zin:

‘De oppervlakte met een netto hoogte van minder dan 1,50 m wordt conform NEN 2580 niet tot gebruiksoppervlakte gerekend en hoeft dus ook niet gemeten te worden.  De oppervlakte onder een trap wordt wel meegerekend.’   

Zolders met delen waarvan de hoogte lager is dan 1,5 m mogen dus niet in zijn totaliteit meegenomen worden. Alleen het oppervlakte met een hoogte groter dan 1.50 m telt mee in stap 1. De delen met een hoogte lager dan 1.5 m vallen dus buiten de boot. En behoren niet tot de inpandige GO’s (wonen  en overig inpandige ruimte) en ook niet tot de uitpandige GO’s (gebouwgebonden buitenruimte en externe bergruimte).

interieurfoto

Ja, het klopt dat potentiële kopers deze meters niet terugzien in de getallen. Gelukkig, kun je deze ruimten prima inzichtelijk maken met interieurfoto’s en bijvoorbeeld Floorplanner plattegronden.

Tip: Plaats bij de Floorplanner plattegrond het bed gedeeltelijk in de 1.5 m-zone.

floorplanner

Zo, dit onderdeel is nu ook geen discussiepunt meer. Het kan zijn, dat jij je nu aanzienlijk minder happy voelt dan 10 minuten geleden.De meters die je teveel hebt gerekend lopen bij iedere woning snel op namelijk. Ik hoop dan ook, dat jij deze zoldermeters wel altijd al achterwege hebt gelaten.

Dan is het nu tijd voor andere discussiepunten. Heb je nog onderdelen die onduidelijk zijn? Leg ze aan me voor. En wie weet komt je onderwerp dan terug in een volgend artikel.

Vertel hieronder in een reactie welke discussies jij voert op dit vlak? Je zou zo maar een antwoord kunnen krijgen 😉

Bonnie Allart

Bonnie Allart is de eigenaar van Bonstaete. Zij geeft de cursus NEN 2580 en Floorplanner, daarnaast ook de bouwkundige trainingen.

Onderwerpen volgende blogposts

 • Hoe vind je niet die ene foto terug in Lightroom?
 • WC-perikelen

Wil jij alles weten over het inmeten volgens NEN 2580 (Meetinstructies)?

Schrijf je dan nu in voor de komende cursus NEN 2580!

4 replies
 1. Rob
  Rob says:

  hallo, en de ruimte onder de trap van de bovenburen? Mag je dan ook nog steeds alle ruimte onder de 1,5 mtr meetellen in je eigen woning onder de trap?

  Reply
  • Bonnie
   Bonnie says:

   Hallo Rob,

   Heb je dit blogartikel ook gelezen, die gaat over de trapkast (bij eengezinswoningen): https://bonstaete.nl/blog-twee-veelgemaakte-fouten-door-makelaars-1/

   In antwoord op jouw vraag wat je mag meenemen aan gebruiksoppervlakte als de bovenkant van de trap van de bovenburen is. De ruimte die je onder de trap mag je meenemen moet een minimale hoogte hebben van 1.5 m. Dus de ruimte onder de eerste stuk of 6/7 treden vanaf de grond kun je niet meenemen. Ik laat het aan jou om te bepalen wat voor soort GO het is. Ik heb te weinig informatie om daar een antwoord op te geven.

   Gr. Bonnie

   Reply
  • Bonnie
   Bonnie says:

   Er vanuit gaande dat de trap volledig bij één gebruiker hoort. Dan mag je de oppervlakte onder de trap meetellen bij de soort oppervlakte als die de ruimte zelf heeft.

   Bijvoorbeeld: Als de trap in een ruimte staat welke GO wonen is dan is de ruimte onder de trap ook GO wonen. Staat de trap in een ruimte GO overig inpandig dan wordt de ruimte onder de trap GO overig inpandige ruimte.

   Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *