Verplichte meetstaat gebruiksoppervlakte voor taxateurs

Dit blogartikel is wel van toepassing op de Meetinstructies – versie 2018 en juli 2019.
Dit blogartikel is niet van toepassing op de Meetinstructies – versie 2016.
Dit blogartikel is niet van toepassing op de NEN2580:2007/C1:2008.

UPDATED 1/6/2020

Op de publicatie van de recentste versie van de Meetinstructies prijkt ook het logo van het NRVT, stichting Nederlands register vastgoedtaxateurs. En dat is niet voor niks.

Recentelijk is het nieuwe model Taxatierapport woonruimte van kracht geworden voor taxateurs. Het nieuwe taxatiemodel heeft als doel de kwaliteit van taxaties en het validatieproces te verhogen.

Onderdeel van deze kwaliteitsverhoging is dat taxateurs voortaan een uniforme meetstaat mee dienen te leveren. Bij iedere woning moet nu per bouwlaag de diverse gebruiksoppervlakten inzichtelijk gemaakt worden.

Waarom is dit interessant voor ons als vastgoedmarketeers? Dat vertel ik je verderop in dit artikel.

Sinds wanneer is de meetstaat verplicht bij het taxatierapport?

Vanaf 1 april 2018 is de meetstaat gebruiksoppervlakte woningen of een gelijksoortig meetrapport verplicht voor taxatierapporten woningen voor financieringsdoeleinden.

Wat is de Meetstaat gebruiksoppervlakte woningen?

De meetstaat is opgesteld om het uniform rapporteren over metingen van de Meetinstructie gebruiksoppervlakte woningen eenvoudiger te maken. De meetstaat maakt de diverse gebruiksoppervlakten inzichtelijk per bouwlaag. Wij zijn nu gewend om voor de makelaars per woning de 4 soorten gebruiksoppervlakten aan te leveren. De taxateurs zijn nu dus verplicht dit verder op te splitsen.

De meetstaat is een invulbare pdf, te openen in Acrobat Reader. De meetstaat rekent diverse onderdelen uit en rond ook op de juiste wijze af.

Wanneer moet een taxateur de Meetstaat gebruiksoppervlakte woningen toevoegen?

Altijd. De Meetstaat is een verplichte bijlage van het taxatierapport. Dus bij iedere woning wordt nu per bouwlaag de diverse gebruiksoppervlakten conform de branchebrede meetinstructie meegeleverd.

De taxateur mag het inmeten uitbesteden

De taxateur mag het inmeten en de m2/m3-berekening uitbesteden. In andere woorden: de gebruiksoppervlakte mag aangeleverd worden door vastgoedmarketeers!

Het meetrapport van een extern bureau kan als bijlage van het taxatierapport toegevoegd worden. De taxateur blijft nog steeds zelf verantwoordelijk voor de juiste vermeldingen van de gebruiksoppervlaktes. Een taxateur mag niet verwijzen naar een verkopend makelaar of verwijzen naar de gebruiksoppervlakte genoemd in een verkoopbrochure.

Pdf Meetstaat gebruiksoppervlakte woningen voor taxateurs downloaden

UPDATED: versie juli 2019

Weet je zeker dat je de regels juist interpreteert?

De meetstaat is een hulpmiddel voor het inmeten en berekenen van de gebruiksoppervlakte van de woningen.

Sinds 1 januari 2018 hebben we weer een nieuwe versie van de Meetinstructies. En ik moet zeggen, dat de nieuwe opzet stiekem toch wel wat grote wijzigingen met zich hebben meegebracht voor de niet-standaard situaties.

Wil je zeker weten dat je het dit allemaal goed doet? Schrijf je dan in voor de volgende cursus NEN 2580 Meetinstructies.

En pas jij je huidige meetstaat nu aan naar de uniforme meetstaat? Laat het me hieronder weten in een berichtje.

Bonnie Allart

Bonnie Allart is directeur bij Bonstaete. Zij is expert in NEN 2580, Meetinstructie en Floorplanner.

3 gedachten over “Verplichte meetstaat gebruiksoppervlakte voor taxateurs”

  1. Bonnie Allart

   Hallo Olof,
   De Meetstaat die ik in dit artikel onder de aandacht breng, is een uniforme meetstaat opgesteld door de partijen die de ‘Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen’ hebben opgesteld. Deze meetstaat is dus niet door Bonstaete gemaakt.

   Jij als bouwkundige zal het onderstaande al weten, maar ik geef een uitgebreider antwoord voor de lezers die nog niet bekend hiermee zijn.

   Een meetstaat welke geschikt is voor kantoren zal er veel uitgebreider uitzien, omdat je dan in NEN 2580-berekeningen gaat uitkomen. Dit is een andere rekenmethodiek. Afhankelijk van wat de opdrachtgever wil, kan bij niet-woningen gevraagd worden om diverse soorten oppervlakten en inhouden, als gebruiksoppervlakte, bruto vloeroppervlakte, verhuurbare oppervlakte, netto inhoud, etc. Vaak doe je naast een overzicht van de getallen, ook vlakkentekeningen erbij en meer onderbouwing. Zo’n meetstaat voor niet-woningen heb ik niet voor je.

   Groetjes Bonnie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Inschrijven Meetinstructies 1

Deze training kan klassikaal worden gevolgd of als online zelfstudie. Maak een keuze hieronder.

Klassikaal

Je volgt deze training samen met andere cursisten op een vaste dag op onze trainingslocatie. Eén van onze docenten is aanwezig om je te begeleiden.

Online zelfstudie

Na aanmelding kun je direct in onze digitale leeromgeving aan de slag. Je bepaalt je eigen tempo. Vragen kun je stellen aan jouw docent via de digitale leeromgeving.

error: Alert: Content selection is disabled!!