Wij zijn lid geworden van de NEN 2580 commissie!

Bonstaete is in november 2021 lid geworden van de NEN 2580 normcommissie. Bonnie Allart zal Bonstaete vertegenwoordigen.

Wat houdt dit in?

De norm NEN 2580 wordt net als alle andere normen opgesteld in een normcommissie. NEN begeleidt dit proces; experts leveren de kennis. Door deel te nemen, heb je invloed op de inhoud van de norm. Als commissielid NEN 2580 help ik dus mee om de inhoud van de NEN 2580 te updaten.

Wie zitten in de normcommissie NEN 2580?

Zoals NEN het op zijn website schrijft: ‘Deelname aan een normcommissie staat open voor kundige leden.’ Bonstaete mag zich dus kundig noemen! Ik geef dan ook al 15 jaar les in de NEN 2580 en de Meetinstructies. En heb kennis van de BAG- en WOZ-wetgeving. Al deze kennis en ervaring is handig om mee te nemen naar de vergaderingen.
De commissie bestaat uit leden die de belangen behartigen van eenieder die te maken krijgt met de NEN 2580. De gemeentelijke instanties zijn vertegenwoordigd; de norm moet natuurlijk in overeenstemming met de wetgeving blijven. De winkelbranche doet mee. Een paar grote bouwkundig adviesbureaus denken mee. Makelaarsvereniging NVM is van de partij. Branchevereniging VM2 is aanwezig en vertegenwoordigt zijn leden. Deze leden doen voornamelijk de metingen van niet-woningen. Bonstaete vertegenwoordigt de inmeters van woningen en niet-woningen.

Wat vind ik belangrijk?

Ik vind het belangrijk, dat de diverse soorten oppervlakten uit de NEN 2580 logisch blijven. Dat de NEN 2580 een beschrijving blijft van diverse rekensommen en niet van een opsomming van tekst. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de gebruiksoppervlakte uit de NEN 2580 en de gebruiksoppervlakte uit de Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen in beginsel gelijk zijn.  

De uitdaging

Er zijn nogal wat verschillende partijen aanwezig. Ieder met zijn eigen belangen. Het is aan de commissieleden om een herziene NEN 2580 op te stellen waar ieder zich in kan vinden. 
 
Ik heb er in ieder geval zin in!

Dit artikel betreft
NEN 2580: 2007 / C1: 2008 nl

Vragen van particulieren
Ik beantwoord alleen vragen van mensen die de cursus hebben gevolgd. Ik kan niet ingaan op particuliere vragen over de oppervlakte van een gekochte woning, een verkochte woning of de WOZ aanslag. Mijn ervaring is, dat gemeenten zeer serieus omgaan met uw vragen en opmerkingen over de WOZ-oppervlakte. Je kunt hier de Meetinstructie Gebruiksoppervlakte en Bruto inhoud woningen downloaden.

Bonnie Allart

Bonnie Allart is directeur bij Bonstaete. Zij is expert in NEN 2580, Meetinstructie en Floorplanner.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Inschrijven Meetinstructies 1

Deze training kan klassikaal worden gevolgd of als online zelfstudie. Maak een keuze hieronder.

Klassikaal

Je volgt deze training samen met andere cursisten op een vaste dag op onze trainingslocatie. Eén van onze docenten is aanwezig om je te begeleiden.

Online zelfstudie

Na aanmelding kun je direct in onze digitale leeromgeving aan de slag. Je bepaalt je eigen tempo. Vragen kun je stellen aan jouw docent via de digitale leeromgeving.