Lightroom is een veelgebruikte fotobewerkingsprogramma onder interieurfotografen en verkoopstylisten. Waarom is het zo populair?
Wat is Lightroom eigenlijk, een fotobewerkingsprogramma of een database? Adobe Lightroom is beide. Veel fotografen gaan eerst zelf met het programma aan de slag. Een aantal bewerkingen om de foto’s mooier te krijgen lukt nog wel. Echter de kracht van Lightroom, het snel archiveren, bewerken en exporteren van de foto’s die wordt dan minimaal benut.
Wil jij meer tijd voor jezelf?
Regelmatig hoor ik dat woningfotografen in de avonduren hun foto’s nabewerken, alvorens ze naar de klanten te sturen. Hoe zou het zijn om ’s avonds te genieten van je vrije tijd. Dat je werk je hobby overdag is en dat er ’s avonds tijd is voor iets anders?
Je hebt vast ook wel een ongeduldige klant, die iedere keer binnen het uur op je nek zit. Hoe zou het zijn als je die supersnel kan blij maken?
Staat jouw uurloon ook onder zware druk? Behoud een gezond uurloon door gewoonweg snel de foto’s te bewerken en versturen.
Onopgeloste vragen
Hoe zit die database van Lightroom in elkaar?
Dat is vaak één van de onopgeloste vragen, waardoor sommige fotografen Lightroom toch links laten liggen. En dat is niet nodig, want als je de structuur begrijpt, dan kun je fantastisch werken met Lightroom, zowel met de database als met de fotobewerking. In dit blogartikel ga ik je uitleggen hoe het archiveren in Adobe Lightroom werkt.
Help, Lightroom heeft mijn foto’s kwijtgemaakt!
De veel gehoorde klacht over Adobe Lightroom is dat wanneer je foto’s importeert in het programma, dat ze dan zoekraken omdat het programma ze neerzet op een plek die je niet meer terug kunt vinden. Dat ligt niet aan Lightroom, maar aan de fotograaf.
Adobe Lightroom is een slimme bibliotheek die precies doet wat je zegt. Om een misverstand uit de weg te helpen. Adobe Lightroom verplaatst de foto’s zelfs niet, ook al importeer je ze in de bibliotheek. Lightroom laat je foto’s precies staan, daar waar jij ze hebt neergezet. Het gebeurt fotografen vrij regelmatig, dat de locatie waar de foto’s neergezet moeten worden, per ongeluk verkeerd is aangegeven. Als je dit niet in de gaten hebt, dan werkt dat enorm frustrerend.
Het meest belangrijke bij het werken met Lightroom is structuur. Eerst moet je zorgen dat je de mappen met foto’s op een eenduidige wijze op je computer zet, pas dan kun je ze ook gestructureerd in Lightroom importeren. Daarna moet je ervoor zorgen, dat al je nieuwe te importeren mappen met foto’s op dezelfde eenduidige manier op de computer worden geplaatst en op de juiste locatie.

Hoe werkt de Lightroom catalogus?
Eigenlijk moet je Adobe Lightroom zien als een bibliotheek met boekenkasten met daarin vele fotoboeken. In het geval van Lightroom zijn de boeken de verschillende mappen op je computer met foto’s.
Voor de beeldvorming. Adobe Lightroom spreekt over een ‘Catalogus’ en een ‘Bibliotheek’. Dat is soms wat verwarrend. De Catalogus kun je zien als het gebouw waarin de bibliotheek is gevestigd. Het is in feite de digitale inhoud en beschrijving van de bibliotheek. Als fotograaf kun je meerdere Catalogi hebben. Bijvoorbeeld als je als fotograaf woningfotografie, privéfotografie en bijvoorbeeld portretfotografie gescheiden wilt houden. Dan heb je drie catalogi. Je kunt ook besluiten dat je maar één catalogus gebruikt, waarin alle verschillende soorten fotografie zijn ondergebracht.
In de afbeelding hieronder zie je twee catalogi, één voor woningfotografie en één voor portretfotografie. Op de harde schijf staan vaak alle mappen alfabetisch of op datum gerangschikt. Door middel van Catalogi, kun je desgewenst een ander onderscheid aanbrengen.

Werken met meerdere catalogi lijkt misschien overzichtelijk. Je moet dan wel altijd goed in de gaten houden in welke catalogus je de foto’s importeert en je moet waarschijnlijk regelmatig van catalogus wisselen.
Hieronder zie je een afbeelding van een deel van een bibliotheek in Lightroom. De mappen met foto’s staan hier op Jaar-Maand-Dag onder elkaar, in dit geval staan de mappen op harde schijf “Photo Archive 1”. De Lightroom catalogus heet hier: “catalogus va 21mei2015, maar dat is de naam die ik eraan heb gegeven toen ik de catalogus maakte. Ik werk zelf maar in één catalogus, dat is voor mij overzichtelijk.

Thumbnails
Wanneer je de foto’s importeert in Lightroom, worden de foto’s niet werkelijk in het programma geïmporteerd. In feite wordt er alleen maar een kleine afbeelding, de zogenaamde thumpnail gemaakt, zodat je in je bibliotheek door de mappen met foto’s kunt bladeren. Net zoals je dat kent van Windows verkenner of Apple’s Finder.
Omdat Lightroom thumbnails aanmaakt, kun je ook wanneer je de harde schijf loskoppelt van de computer, blijven bladeren in de foto’s. Tegenwoordig is het zelfs al mogelijk ook ‘offline’ je foto’s te bewerken. In dat geval moet je de foto’s importeren als smart previews. Deze nieuwe methode is mede geïntroduceerd om mobiel en om vanuit ‘the cloud’ te kunnen werken.
Samenvattend
Adobe Lightroom is een zeer handig workflow programma. Bladeren door je foto’s, de gemakken van een database, zoals zoeken en verzamelingen maken. En je kunt er ook nog zeer goed je foto’s mee bewerken.
Het belangrijkste om te onthouden is dat Lightroom niets met de foto zelf doet. De originele foto en de locatie waar je de foto hebt neergezet blijven dus intact. Daarom is een goed gestructureerd archief van groot belang.
In eerste instantie zal het werken met een Lightroom catalogus duizelingen oproepen. Hoe meer je ermee werkt, des te logischer zit het uiteindelijk in elkaar.
Hulp nodig met implementeren?
De theorie hoe Lightroom op het gebied van archiveren in elkaar steekt, weet je nu. Hoe dat in de praktijk het beste kunt aanpakken, dat leer ik je graag in de cursus Lightroom voor woningfotografie. Stap voor stap leer ik je het proces om een goede bibliotheek op te bouwen en te onderhouden. Je leert hoe je foto’s kunt bewerken in Adobe Lightroom. Tevens leer je hoe je foto’s exporteert en aanlevert aan de klant.
UPDATE
Wij verzorgen geen cursussen Lightroom meer.