De vide is een onderwerp dat aan bod komt in mijn trainingen en de deelnemers stel ik dan altijd eerst deze vraag: Wat is een vide? En nu stel ik deze vraag ook aan jou.
Wat is een vide?
Is de vide de vloer waar je óp staat?
Of juist de ruimte naast de verdiepingsvloer?
Slechts 50% van de deelnemers geeft het goede antwoord!
Dat is wel verontrustend, vind je niet?
Het kan je veel geld kosten, als je niet weet wat een vide is
Als je een vide verkeerd meeneemt in het berekenen van de totale gebruiksoppervlakten, kun je de mist ingaan met de vierkante meters.
Daar zullen je klanten niet blij mee zijn. Tevens kan het je geloofwaardigheid en je professionaliteit verminderen. Misschien stellen de (ver)kopers je wel aansprakelijk voor een verkeerde marktwaarde. Het is dus belangrijk dat je exact weet wat een vide is.
Weet jij 100% zeker wat een vide is?
Ik kan je natuurlijk direct het antwoord geven, maar dat heeft niet hetzelfde effect als dat je eerst zelf de quiz doet.
De situatie.

De vraag.
Bekijk de onderstaande foto. Is verdiepingsvloer A de vide? Of is bij B de vide?

Het antwoord geef ik je nog niet. Die mag je eerst zelf gaan vormen, naarmate je verder leest.
Waarom is een vide belangrijk bij NEN 2580?
In de ‘Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen’ staat aangegeven dat je ‘de oppervlakte van een trapgat, een vide of combinatie van beiden groter dan 4,0 m2’ af moet trekken van de oppervlakte die je opmeet tussen de gevels.
De meetinstructie is gebaseerd is op NEN 2580 en in deze richtlijn staat:
Bij de bepaling van de GO worden niet meegerekend:
– Een trapgat, schalmgat of vide, indien het oppervlakten daarvan groter is dan of gelijk is aan 4 m2.
Je kunt het bovenstaande ook anders zeggen voor de Meetinstructies:
Bij de bepaling van de totale gebruiksoppervlakte tellen gaten in vloeren met een oppervlakte groter dan 4 m2 niet mee.*
Als je het bovenstaande al 3x hebt gelezen, kan het zijn dat je het verkeerde antwoord hebt gegeven op de quiz. Lees dan nog even door.
Terug naar de quiz
Als de vide een gedeelte van de verdiepingsvloer zou zijn (antwoord A), zou dat de volgende fout geven. Hoe groter dit stuk verdiepingsvloer, hoe meer je van het gebruiksoppervlakte gaat aftrekken. Dat is natuurlijk nogal krom. De bewoners hebben juist meer leefruimte tot de beschikking en dat moet je ook terugzien in een grotere hoeveelheid gebruiksoppervlakte.
Als een vide de ruimte naast de verdiepingsvloer is (antwoord B) dan klopt het wel. Hoe groter de oppervlakte van de vide, hoe groter het gat in de verdiepingsvloer. En dus hoe minder ruimte de bewoners hebben om meubels op te plaatsen en zelf te vertoeven. Het is daarmee logisch, dat bij een grote vide je minder gebruiksoppervlakte mag meetellen.
Vide volgens de kenners en hoe noem je de vloer
Mocht je nog niet overtuigd zijn, dat het antwoord B is.
De dikke van Dale geeft aan dat een vide open ruimte is.
Wikipedia geeft een uitgebreider antwoord:
Een open ruimte die over twee of meer verdiepingen doorgaat.
Een vide ontstaat als een deel van een verdiepingsvloer wordt weggelaten waardoor uitzicht op een lagere verdieping ontstaat.
De vloer naast de open ruimte is bij de meeste woningen de overloop op de eerste verdiepingsvloer. Het uitrekenen gebeurt volgens de aanwijzingen in de meetinstructie. Je noemt het dus niet een tussenvloer, tussenverdieping, mezzanine, entresol of slaapvide. Dat zijn vaak vloeren die tussen twee verdiepingsvloeren zijn aangebracht.
Zo, je weet nu 100% zeker wat een vide is.
*Mocht je meelezen als NEN 2580 gebruiker, niet zijnde Meetinstructies: Bij NEN 2580 mag je vides, schalmgaten en trapgaten niet zonder meer optellen zoals dat gedaan wordt bij de Meetinstructies!
Heeft dit artikel je nieuwe inzichten gegeven? Deel je antwoord hieronder.
Dit artikel betreft
Dit blogartikel is wel van toepassing op de Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen- versie 2016.
Dit blogartikel is wel van toepassing op de Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen – versie januari 2018.
Dit blogartikel is wel van toepassing op de Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen – versie juli 2019.
Dit blogartikel is niet van toepassing op de NEN2580:2007/C1:2008.
Vragen van particulieren
Ik beantwoord alleen vragen van mensen die de cursus hebben gevolgd. Ik kan niet ingaan op particuliere vragen over de oppervlakte van een gekochte woning, een verkochte woning of de WOZ aanslag. Mijn ervaring is, dat gemeenten zeer serieus omgaan met uw vragen en opmerkingen over de WOZ-oppervlakte. Je kunt hier de Meetinstructie Gebruiksoppervlakte en Bruto inhoud woningen downloaden.
17 reacties
Hallo Bonnie,
Ik had het antwoord ook goed, omdat wij zelf een woning hebben laten bouwen met een vide ☺️
Ik wil je graag het volgende even vragen. Wij hebben een vide van 9.1m2 en behoort niet tot de BVO. Als je de totale inhoud van een woning hebt, bijvoorbeeld 530m3, hoe bereken je dan de kubieke meters van de vide? Reken je 9.1m2 x 1 x de hoogte of neem je 9.1m2 x 2 x de hoogte?
Hopelijk begrijp je wat ik bedoel. Ik hoor heel graag van je.
Fijne groet Jacqueline
Je maakt er een vreemde rekensom van:
Voor kuubs, m3 dus, kun je maar 3 lengtes gebruiken om daartoe te komen. Jij hebt al 9.1 m2 dus daar kan alleen nog een hoogte bijkomen. Niet nog het getal 1 of 2. Want dan zou je 4 dimensies (m4) hebben berekend. Of wellicht bedoel je er geen lengtes mee maar verdiepingen? Ik vraag me dus af waar die 1 en 2 voor staan.
Ik hanteer hieronder de meetregels van NEN 2580, niet van de Meetinstructie Bruto inhoud woningen. Jackie, ga zelf na welke je nodig hebt.
Stel het gat in de vloer zit in de eerste verdiepingsvloer. Aangenomen wordt dat de vide loopt over 1 bouwlaag hoogte. De tweede verdiepingsvloer is dus, ook een aanname, het platte dak.
Bij de NEN 2580 loopt deze vide dan van de bovenkant van de eerste verdiepingsvloer tot en met de bovenzijde van de dakconstructie van de tweede verdiepingsvloer (dak). Voor de duidelijkheid: De vide loopt dus niet van de begane grondvloer t/m de dakvloer.
De begane grondvloer zien we hier als gewone bouwlaag, dus BVO x bruto hoogte van die bouwlaag.
De bruto inhoud van de 1e verdieping is BVO van die bouwlaag plus 9.1m2, dan maal de bruto hoogte van die bouwlaag. Het antwoord is dus niet de hele woning, alleen die bouwlaag. De hoogte van de vide is dan de hoogte van de eerste verdieping inclusief de dakconstructie van de tweede verdiepingsvloer.
Ik vraag me af of je wel iets kunt met mijn antwoord. Er zijn in principe teveel onduidelijkheden aanwezig. En ook: als hier de Meetinstructies is gebruikt, dan is er een kans aanwezig dat die vide al is opgenomen in die 530m3.
Bonnie
Beste Bonnie,
Bedankt voor de uitleg. Hoe zit het als je een vide hebt van 3,8 en een trapgat van 2 vierkante meter op dezelfde verdieping. Wordt dit bij elkaar opgeteld? En is daardoor groter dan 4 vierkante meter of wordt het per ‘gat’ apart gekeken?
Hi Nikki,
Je beoordeeld bij de ‘Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen’ (woningverkoop) per gat in de vloer. Heb je meerdere losse gaten – in jouw geval een trapgat van 2m2 en een vide van 3.8m2 – dan moet je die los toetsen aan de 4m2. In dit geval zijn ze beide te klein en daarmee zijn deze vierkante meters GO.
Ben je aan het rekenen voor projectontwikkeling, dan gelden de regels van NEN 2580.
Bonnie
Bedankt voor je uitleg Bonnie.
Hoe heet een vide in het Engels eigenlijk?
Hallo Eline,
Het hangt van de context af:
Loft, open gallery, gallery, galleried landing.
Bonnie
Ik mis eigenlijk de situatie waarbij de vide schuine wanden heeft.
Hoe bedoel je schuin? Verticaal hellend? Dus dat de gevel verticaal scheef staat?
Indien de grootte wilt bepalen van een vide met een verticale scheefstaande gevel, dus dan beoordeel je de grootte van de vide op vloerniveau. Je pakt het vloerniveau van de vloer die je aan het berekenen/beoordelen bent. Stel je heb bij mijn voorbeeldfoto een scheve gevel, dan beoordeel je de grootte op het niveau van de 1e verdieping, dus die met de balustrade.
Fenomenale uitleg weer!
Bedankt!
Beste Bonnie….
Zonder A geen B…. dus hoe kan B alleen Vide heten??
Hoi Stephan,
Interessant, hoe jij tegen deze materie aankijkt. Die van jou is diepzinnig, ik ga het toch houden op 1+1=2.
Als interieurarchitect had ik -natuurlijk- het goede antwoord, maar zie dit nog vaak fout gaan in TV-programma’s en in interieurblogs. Vide betekent ‘leegte’ en daar kun je geen meubels op zetten, dan vallen ze naar beneden ;-). Moet altijd erg lachen als ze in tv-programma’s als bijvoorbeeld MasterChef Holland op de vide moeten gaan staan…
Ik ga er nu natuurlijk speciaal op letten bij Masterchef!
Bedankt, ik had het antwoord dus fout.
Dit help mij enorm met een discussie met de makelaar over de woonoppervlakte.
Hij heeft nl de vloer (wat ik vide noemde) niet meegerekend en dat is wel 20m2.
Hallo Bonnie,
Fijn dat je deze blog onderhoudt,
goede uitleg. Uiteraard had ik het antwoord goed 😉
dat is beslist niet altijd zo. Ik blijf je blog dan ook volgen.
Groetjes, Wilko Coervers
Het Tekenbureau
Bedankt voor het compliment!