17 september 2019

Sketchup versus Floorplanner

Bij het indelen en inrichten van een woning wil je natuurlijk jouw klant laten zien hoe het er ‘in het echt’ uit komt te zien. Er zijn verschillende tekenprogramma’s die dit mogelijk maken. De meest populaire tools zijn Sketchup met 35 miljoen gebruikers en Floorplanner met 20 miljoen gebruikers.

Maar welk tekenprogramma past nu het beste bij jouw wensen, als interieurontwerper of interieurstylist?

Sketchup

Sketchup is een 3D tekenprogramma, waar je vanuit niets alles zelf opbouwt. Dit maakt dat je werkelijk alles kunt tekenen. Dat klinkt als muziek in de oren.

Het tekenprogramma is zeer geschikt voor interieurontwerpers. Je kunt ieder detail ontwerpen en stijlen zoals jij dat wilt. Iedere wandafwerking, houten vloer of vloerkleed is mogelijk. De bibliotheek is eindeloos; iedere stoel, bank of tafel is wel terug te vinden.

Sketchup-cursus

Echter als alles kan, betekent dat ook dat er veel knopjes met dieperliggende menu’s aanwezig zijn. Hiermee werken is niet voor iedereen weggelegd. En soms is die extreme mogelijkheid van detailleren ook niet nodig voor interieurontwerp.

Floorplanner

Daar waar Sketchup kiest voor ‘alles is mogelijk’, kiest Floorplanner voor gebruiksvriendelijkheid en snelheid van tekenen. Een totaal andere invalshoek. Floorplanner is van oorsprong een plattegronden programma, voornamelijk gericht op de vastgoedmarketing en woningverkoop. Sinds de lancering van de nieuwe editor een paar jaar geleden, is Floorplanner geweldig voor interieurstylisten.

De grootste verschillen

Met de tekenprogramma’s Sketchup en Floorplanner kun je allebei plattegronden tekenen en inrichten. Waar zitten de verschillen? Welke tool jij uiteindelijk gebruikt, hangt helemaal af van jouw wensen en behoeften. Deze vergelijking is gemaakt voor interieurontwerpers en interieurstylisten.

1. De bouwlagen

In Sketchup heb je de mogelijkheid de hele woning te tekenen; alle verdiepingen liggen op elkaar. Met Floorplanner teken je alleen de verschillende bouwlagen. Deze kun je (nog) niet op elkaar plaatsen.

2. Detaillering

Sketchup geeft je de mogelijkheid om zowel het interieur, als het exterieur tot in detail vorm te geven. Wil je een buitenkozijn met een speciale diepte en hardstenen vensterbank? Geen probleem, the sky is the limit. Nadeel, voordat je het weet ben je uren verder.

Floorplanner werkt met een drag & drop systeem. Jij kiest een kozijn uit en laat die op de juiste plaats ‘vallen’. De afmetingen en kleuren kun je vervolgens aanpassen en daar zit de grens. Door het ontbreken van de mogelijkheid om zelf nog verder te aan te passen, komt de kracht van Floorplanner naar voren. Dat is het snel opzetten van plattegronden en indelingen.

Maar vergis je niet. Floorplanner heeft een uitstekende detaillering, schaduwwerking en belichting op interieurniveau.

3D render floorplanner
3D render Floorplanner

3. Bibliotheek

De bibliotheek van Sketchup is oneindig, omdat iedereen in de hele wereld de bibliotheek kan aanvullen. Floorplanner heeft nu ruim 150 duizend objecten in de database. Werk jij altijd met een bepaalde meubellijn? Floorplanner biedt je de mogelijkheid om specifieke meubels aan te vragen. Bij beide programma’s wordt de verzameling iedere dag verder uitgebreid.Bij Sketchup is een bibliotheek element importeren nog wel eens een verrassing. Is de schaal juist en zweeft het element niet ergens in de lucht? Floorplanner is, wat dat betreft, een verademing. De objecten plaats je in de plattegrond via drag & drop. Ze komen dan direct in de juiste verhouding én op de juiste hoogte te staan.

links Floorplanner, rechts Sketchup

4. Walkthroughs

Sketchup geeft je de mogelijkheid een complete video op te nemen waardoor het lijkt alsof je door het ontwerp heen wandelt.

Floorplanner geeft je de mogelijkheid om via de app een walkthrough te doen. Door de telefoon te bewegen, kun je door de woning heenlopen.

Floorplanner geeft je ook de mogelijkheid om de kijker mee te nemen langs de mooiste plekjes in de woning. Na het ontwerpen, plaats je de camera’s precies zoals jij wilt dat de klant je ontwerp ziet. Floorplanner zet deze beelden voor de kijker achter elkaar. De kijker hoeft dus niet zelf zijn weg te zoeken in de woning, maar krijgt een rondleiding via deze door jou uitgekozen posities.

5. Render functies

Tijdens het werken in Sketchup en Floorplanner zie je alle elementen vrij grof weergegeven. Pas als je een plaatje gaat opslaan, krijg je de belichting, schaduw en exacte afwerkingen te zien. Het omzetten van het ruwe model naar de fotorealistische afbeelding heet renderen.

SketchUp heeft geen ingebouwde rendersoftware. Sketchup werkt samen met diverse partijen die render plugins aanbieden. Deze software schaf je dus naast de software van Sketchup aan.

Floorplanner komt standaard met ingebouwde renderfuncties. Per project geef je aan welke renderkwaliteit je nodig hebt: SD, HD, IRAY.

6. Gebruiksvriendelijkheid

Sketchup is een uitgebreid tekenprogramma met vele mogelijkheden. Gevolg is, dat er dan ook veel knoppen zijn om uit te kiezen. Daarmee is het voor een beginnende tekenaar een raadsel hoe je moet starten in dit programma.

De Floorplanner tool is erg gebruiksvriendelijk. Iedere nieuwe feature die Floorplanner introduceert is makkelijk te begrijpen en te implementeren in je werk. Floorplanner is zo gebruiksvriendelijk, dat het gebruikt wordt in winkelcentra om live interieuradvies te geven. Terwijl de klant naast je staat, teken jij met een paar drukken op de knop zijn woonkamer.

7. Onder de knie krijgen

Floorplanner staat met kop en schouders boven Sketchup als je snel plattegronden wilt leren tekenen en mooie afbeeldingen wilt leren maken. Eén cursusdag Floorplanner heb je nodig om in 2D en 3D te leren tekenen.

Sketchup is in vergelijking met Floorplanner een ontzettend moeilijk programma om onder de knie te krijgen. Je zult meerdere cursusdagen Sketchup moeten volgen om wat handigheid te creëren. Vervolgens is op regelmatige basis tekenen noodzakelijk om je skills op peil te houden.

8. Wizards

Bij Floorplanner kun je kiezen om op de standaardwijze te tekenen of door middel van de wizard. Bij de wizard worden enkele gegevens gevraagd, waarna een volledig ingerichte ruimte in het werkveld klaargezet wordt. Zonder dat jij dus zelf getekend hebt. Ideaal voor interieurstylisten en interieurontwerpers.

Ook kun je een wizard inzetten voor het inrichten van de ruimten. Jij geeft aan wat de gebruiksfunctie is en welke stijl je wilt. Floorplanner tovert dan een kale ruimte om tot een volledig gemeubileerde en afgewerkte ruimte. Een hele handige tool, als je ideeën wilt opdoen, snelheid wilt creëren of als het inrichten van ruimten niet je sterke punt is.

9. De aanschafkosten

Ook het financiële plaatje is natuurlijk belangrijk. De kosten van een professioneel lidmaatschap zijn bij Floorplanner flink wat lager dan bij Sketchup. Floorplanner werkt met jaarlicenties; je werkt altijd vanuit de cloud. Sketchup heeft deze keuze ook.

Bij Sketchup kun je ook kiezen voor een eenmalige aanschaf van de software, gecombineerd met een jaarlijkse Maintenance licentie.

10. Updates

Floorplanner is volledig in de cloud. Dit zorgt ervoor dat je altijd de laatste versie hebt. Bij de cloud versie van Sketchup zijn de versie updates ook inbegrepen. Kies je voor stand-alone software, dan heb je voor regelmatige updates het onderhoudsabonnement nodig.

11. Lichtplannen

Dusdanig belangrijk voor interieurs, dat dit als punt in deze lijst wordt opgevoerd. Sketchup en Floorplanner hebben beide lichtplan mogelijkheden. Sketchup zeer uitgebreid, Floorplanner op hun gebruiksvriendelijke niveau.

Verlichtingsplan in Sketchup
Floorplanner vs Sketchup verlichting
Verlichtingsplan in Floorplanner

Conclusie: Sketchup of Floorplanner?

Beide programma’s komen zo met eigen voor- en nadelen. Sketchup en Floorplanner timmeren beide hard aan de weg. En beloven veel geweldige nieuwe features en mogelijkheden in de toekomst.

Sketchup is een stuk moeilijker om aan te leren. Je zult er actief mee bezig moeten blijven, anders verlies je je skills. Met Sketchup kun je in principe alles tekenen, de detaillering is extreem. Wil je aan de gang met het exterieur en met verfijnde detaillering van buiten- en binnenkozijnen, dan past Sketchup bij je.

Floorplanner is speciaal ontwikkeld om snel plattegronden te tekenen. En nu ook om op een makkelijke en snelle manier 3D-render afbeeldingen te maken. Floorplanner heeft als uitgangspunt dat het programma makkelijk hanteerbaar moet zijn, voor iedereen. Geen honderden knoppen dus, waardoor je door de bomen het bos niet meer zit. Voor de meeste interieurontwerpers en interieurstylisten is Floorplanner een fantastische tool om snel een woonstijl of indeling op papier te zetten.

Floorplanner is veel lager in kosten dan Sketchup.

Ben jij startend als interieurstylist of interieurontwerper? Dan is ons advies: start met Floorplanner, omdat je na één cursusdag al ontwerpen kan maken voor je klanten. Sketchup heeft veel meer tekenervaring nodig en kun je daarna alsnog oppakken.

Kun je geen keuze maken?
Wil je meer informatie over de mogelijkheden?
Wil je graag een cursus Floorplanner volgen?
Neem dan contact met me op!

Bonnie Allart Nen 2580 expert

Bonnie Allart is directeur bij Bonstaete. Zij is expert in NEN 2580, Meetinstructie en Floorplanner.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind jouw opleiding

Bonstaete keuzehulp opleidingen NEN2580

Opleiding

Inmeter Pro

Dit is onze meest complete opleiding om professioneel vastgoedinmeter te worden.

Binnen 6-8 weken ben jij opgeleid naast jouw huidige werkagenda. En kun je direct aan de slag en meer verdienen als waardevolle allround dienstverlener voor makelaars.

Cursus

NEN 2580 Meetinstructies voor woningen

Ben je nieuwsgierig naar het inmeetvak? Deze cursus is een laagdrempelige start om te zien of het iets voor jou is. Je leert de basis voor het bepalen van de oppervlakte en inhoud van woningen.

Deze cursus is los te volgen of als onderdeel van onze Inmeter Pro opleiding.

Cursus

Floorplanner

Floorplanner is een computerprogramma voor het snel tekenen van plattegronden in 2D en 3D. Zeer populair onder de woningmakelaars en interieurstylisten. 

Deze cursus is los te volgen of als onderdeel van onze Inmeter Pro opleiding.

Weet je niet welke opleiding bij jou past?

Weet je niet welke opleiding bij jou past? Bekijk onze keuzehulp pagina’s voor advies.

Privacyvoorkeur centrum

Functionele

Functionele cookies zijn noodzakelijk en plaatsen we altijd, zodat de website altijd goed blijft werken.

WordPress

Commerciële

We gebruiken deze cookies om via Google of Facebook gericht advertenties te laten zien. Je kunt ook in je social media account of je browser instellen of je deze cookies accepeert of weigert.
Het aantal advertenties dat je ziet blijft hetzelfde, alleen is dit bij weigering van deze cookies niet afgestemd op jouw interesses (afgeleid van je websitebezoeken).

Google-AdWords, Facebook-Ads

Analytische

Analytische cookies stellen ons in staat om het websitebezoek te meten en helpen ons de website te verbeteren. We kunnen dit niet herleiden naar een persoon.

Adobe, Google-Analytics, Hotjar, YouTube

SocialMedia

Deze cookies zijn nodig als je content van deze website wilt delen op sociale media. Alleen als je een van de share-knoppen gebruikt wordt het cookie voor dat meduim bewaard.

Share-cookies