Cursus interieurstyling
Zou jij jouw woning ook het liefste iedere week anders inrichten? Word jij helemaal wild van verfstalen, materialen, kleurencombinaties of een ritje naar de designwinkel? Ben je altijd nieuwsgierig naar wat voor interieur zich achter de gordijnen van een woning schuilhoudt? Dan heb je misschien al regelmatig over een cursus interieurstyling en een carrière als interieur- of vastgoedstylist nagedacht. Maar hoe pak je deze grote carrièreswitch nu aan? Ik help je graag op weg!
Interieurarchitect- ontwerper- en stylist: wat is het verschil?
Hoewel de interieurarchitect- ontwerper en stylist collega’s zijn, oefenen zij niet hetzelfde beroep uit. De interieurarchitect werkt namelijk aan het bouw- of verbouwingsplan en zorgt voor een functionele indeling. Vervolgens komt de interieurontwerper aan bod welke het totaalconcept voor de inrichting en uitstraling uitwerkt; de interieur psycholoog van het stel zullen we maar zeggen. Vervolgens kom jij als interieurstylist in het plaatje om ervoor te zorgen dat het huis een echt, sfeervol thuis wordt.
En de vastgoedstylist dan?
De taken van een vastgoedstylist zijn te vergelijken met die van een interieurstylist; alleen heeft de vastgoedstylist zichzelf op een slimme manier gespecialiseerd. Een vastgoedstylist (ook wel verkoopstylist) houdt zich namelijk vooral bezig met het restylen van woningen om deze verkoopklaar te maken. Zo worden ze niet alleen sneller, maar vaak ook voor een hogere prijs verkocht! Er ligt net wat minder focus op de interieurstyling, en net wat meer focus op het herstructureren van de woning om op deze manier het ideale kant-en-klaar plaatje voor potentiële kopers neer te zetten. Bij interieurstyling maak je een thuis die helemaal past bij de smaak van jouw klant. Bij vastgoedstyling is het de kunst om de woning aantrekkelijk te maken voor een brede groep potentiële kopers. Een ontzettend belangrijk onderdeel van de verkoop van een woning dus!
Je richting bepalen
Zoals in iedere branche, zijn er ook binnen de interieurbranche verschillende richtingen waar jij jezelf in kunt specialiseren. Leg jij jouw focus bijvoorbeeld op woningen, of liever op winkels en kantoren? Wil je huizen zo aantrekkelijk mogelijk op de markt brengen als vastgoedstylist, of vernieuw je liever het interieur voor de huidige eigenaren? Je kunt je daarnaast ook nog eens specialiseren in specifieke interieurstijlen. Wordt jij bijvoorbeeld helemaal wild van de landelijke stijlen, of gaat jouw hart juist sneller kloppen van de moderne uitstralingen?
Tip: Wanneer je jezelf specialiseert is je concurrentie op dat specifieke gebied waarschijnlijk kleiner en val je makkelijker op. Ideaal om de ‘expert status’ te behalen dus!
De juiste opleiding volgen
Hoewel het inrichten van een interieur of vastgoed bij jou in je DNA lijkt te zitten, is het toch belangrijk om hier de juiste opleiding of interieurstyling cursus voor te volgen. Niet alleen ontvang je zo de juiste vakkennis, maar het zorgt er ook voor dat jij vol zelfvertrouwen keuzes durft te maken. Het aanbieden van jouw diensten als interieur- of vastgoedstylist voelt natuurlijk een stuk beter wanneer je zelf weet dat je ook de nodige certificaten van een cursus interieurstyling op zak hebt om jouw toekomstige klanten precies te geven wat ze zoeken.
- Opleiding tot interieurstylist
Heb je tijd tot je beschikking om een volledige opleiding te volgen? Dan kun je een opleiding tot interieurstylist volgen. Je volgt deze opleiding aan verschillende opleidingsinstituten in de schriftelijke (bij het LOI bijvoorbeeld) of de klassikale (bij Artemis of Linnartz bijvoorbeeld) variant.
Tip: Is een volledige opleiding iets teveel van het goede? Ga dan op zoek naar een online interieurstyling cursus waar je de nodige kennis op kunt doen.
- Cursus Floorplanner
Heb je geen zin of tijd om een volledige opleiding te volgen? Dan is er ook een andere geweldige interieurstyling cursus die je de nodige skills kan geven om jouw beroep als interieur- of vastgoedstylist vol zelfvertrouwen uit te kunnen oefenen: de onmisbare cursus Floorplanner. De superhandige tool Floorplanner geeft je de mogelijkheid om in een paar muisklikken een plattegrond te tekenen, meubelstukken en accessoires toe te voegen en het geheel vervolgens met één klik om te toveren tot een 3D tekening. Dé tool om jouw job als interieurstylist goed uit te kunnen oefenen en professioneel voor de dag te komen.
Ervaring: nog belangrijker dan je opleiding
En dan is het tijd om ervaring op te gaan doen; misschien nog wel belangrijker dan het volgen van een jarenlange opleiding of de zoveelste cursus interieurstyling. Het is natuurlijk ontzettend fijn om de vaktermen te (her)kennen, materialen te kunnen onderscheiden en ontwerpen te kunnen tekenen in tools als Floorplanner; maar het opbouwen van een portfolio (een map met foto’s van jouw ontwerpen) is nóg belangrijker. Steek die handen dus uit de mouwen en ga aan de slag! Loop een paar keer mee met een ervaren interieur- of vastgoedstylist, zoek naar een leuke stage of ga direct aan het werk. Hoe meer praktijkvoorbeelden jij kunt laten zien, hoe makkelijker jij nieuwe klanten kunt overtuigen van jouw kennis en kunde.
Tip: Begin eventueel met het stylen van woningen van vrienden, kennissen en familie. Dit geeft je om te beginnen al een aantal geweldige praktijkvoorbeelden en geeft je daarnaast ook nog eens de mogelijkheid om wat ervaring op te doen.
Wil je nou meer weten over het vak, interessante cursussen of zit je met vragen? Neem dan gewoon even contact met me op!
Versterk jouw expertise met Bonstaete opleidingen
Bonstaete is gespecialiseerd in opleidingen op het gebied van NEN 2580 & de Meetinstructies. Je bent bij ons aan het juiste adres wanneer je de ambitie hebt om professioneel inmeter te worden om zo meer omzet te halen uit jouw dienstverlening voor makelaars.
Daarnaast is Bonstaete de beste opleider wanneer jij vanuit jouw beroep veel te maken hebt met de bepaling van de gebruiksoppervlakte en inhoud van woningen en utiliteitsgebouwen.