Makelaar assistent opleiding

Misschien wilde je van kinds af aan al niets anders dan huizen verkopen. Of misschien is het idee om makelaar assistent te worden nog vrij nieuw. Het mooie nieuws is dat iedereen zichzelf makelaar assistent mag noemen! In 2001 is de wettelijke beëdiging afgeschaft en hoef je niet verplicht een opleiding te volgen om makelaar assistent te worden. Lekker makkelijk zou je denken, maar zonder opleiding aan de slag… Dat kan toch ook lastig zijn.

Wanneer jij jouw carrière als makelaar assistent begint wil je natuurlijk wel weten waar je mee bezig bent. Onvoldoende kennis geeft je niet alleen een onzeker gevoel, maar kan in sommige gevallen zelfs in schadeclaims eindigen. Om jouw carrière als makelaar assistent goed te starten, moet je dus wel de nodige certificaten halen. Deze certificaten geven jou vervolgens dat papiertje waar je zo naar verlangt: een bewijs van jouw vakbekwaamheid, kennis en kunde.

Voldoen aan de vakbekwaamheidseisen

Er staan meer dan 6.500 makelaar assistenten geregistreerd; en iedere makelaar assistent voldoet aan hoge vakbekwaamheidseisen. Om het kaf van het koren te scheiden worden de kennis en kunde van een makelaar assistent beoordeeld door het VastgoedCert; een branchebreed platform dat zorg draagt voor de certificatie en registratie van makelaar assistenten  in onroerende zaken. Hoe meer certificaten jij op zak hebt, hoe groter de kans dat jij als vakbekwaam geregistreerd wordt.

Makelaar assistent opleidingen in Nederland

Hoewel het volgen van een opleiding niet langer een verplichting is, is er wel meer dan genoeg keuze uit opleidingsinstituten welke dit soort opleidingen aanbieden. Zo kun je een:

 • Makelaar opleiding via het HBO volgen;
  De opleiding Vastgoed en Makelaardij (V&M) leert je alle skills die jij nodig hebt om het vak goed uit te kunnen oefenen. Je kunt deze opleiding bij verschillende geaccrediteerde HBO-instellingen volgen waaronder de Hanze Hogeschool, Fontys Hogeschool, de Hogeschool Rotterdam en het Saxion.
 • Opleiding makelaar assistent via de brancheverenigingen volgen;
  Ook de brancheverenigingen VBO en NVM bieden een opleiding makelaar assistent aan. Het mooie is dat het lesmateriaal ontwikkeld wordt vanuit de praktijk. Daarnaast studeer je waar en wanneer je dat wilt.
 • Makelaar assistent opleiding volgen via externe opleidingsinstituten;
  Opleiders zoals LOI of NHA bieden allerlei opleidingen binnen de makelaardij aan. Ook hier heb je de mogelijkheid om waar en wanneer jij dat wilt te studeren, en zit je niet verbonden aan dagelijkse klassen.

Jezelf onderscheiden als assistent makelaar

Zodra jij de makelaars opleiding hebt afgerond, kun je jouw verzoek tot registratie bij het VastgoedCert indienen. Hier wordt vervolgens gekeken in hoeverre jij gekwalificeerd bent en wordt je vakbekwaamheid beoordeelt. Hoewel een basisopleiding je de nodige skills geeft, is het altijd slim om jezelf nog meer te verdiepen in je vakgebied. Hoe meer kennis jij in huis hebt, hoe beter jij jezelf in de toekomst kunt onderscheiden als assistent makelaar. Deze extra certificering krijg je aan de hand van het volgen van cursussen zoals:

 • De cursus NEN 2580 Meetinstructies
  Je zal jaren na verkoop van een woning maar een schadeclaim ontvangen over een aantal verkeerd ingemeten meters. De nieuwste makelaars cursus NEN 2580 Meetinstructies is er dan ook om dit soort situaties te voorkomen. Deze cursus gaat over het bepalen van de gebruiksoppervlakte en inhoud van woningen en zorgt ervoor dat jij precies weet welke meetmethodes brancheverenigingen makelaardij op dit moment hanteren.
 • De cursus NEN 2580 BOG en landelijk vastgoed
  Wil jij jouw makelaars skills op een specifiek vakgebied toespitsen, dan hoort de makelaars cursus NEN 2580 voor BOG en landelijk vastgoed natuurlijk standaard onderdeel van jouw certificering te zijn. Zo ben jij keer op keer 100% zeker dat je de berekeningen juist maakt.
 • De cursus Floorplanner
  Een cursus plattegronden tekenen met het meest gebruikte tekenprogramma in de makelaardijbranche. Perfect wanneer je wel eens overwogen hebt om een carrière als vastgoedmarketeer te starten en ideaal om jezelf te onderscheiden van de rest. Floorplanner is een ontzettend belangrijke cursus voor makelaars, en net zo belangrijk is jouw handigheid met deze software. Zo maakt het in een handomdraai makkelijk te lezen plattegronden in 2D of, met één druk op de knop zelfs in 3D!

Wil je nou meer weten over het vak, interessante cursussen of zit je met vragen? Neem dan gewoon even contact met me op!

Scroll naar boven

Inschrijven Meetinstructies 1

Deze training kan klassikaal worden gevolgd of als online zelfstudie. Maak een keuze hieronder.

Klassikaal

Je volgt deze training samen met andere cursisten op een vaste dag op onze trainingslocatie. Eén van onze docenten is aanwezig om je te begeleiden.

Online zelfstudie

Na aanmelding kun je direct in onze digitale leeromgeving aan de slag. Je bepaalt je eigen tempo. Vragen kun je stellen aan jouw docent via de digitale leeromgeving.

Kan ik je helpen?

Bonnie-Allart

Bel direct met Bonnie

06-41 81 81 98

(niet voor consumentvragen)

error: Alert: Content selection is disabled!!