Meetinstructie

Een meetinstructie specifiek voor woningen

De Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen en de bijbehorende Meetinstructie Bruto inhoud woningen zijn gebaseerd op de NEN 2580 en vormen een verfijning daarvan.

Anders dan de NEN 2580, waarmee je oppervlakten en inhouden van gebouwen met verschillende gebruiksfuncties kunt bepalen, zijn de Meetinstructies helemaal toegespitst op het meten van woningen. Het kan daarbij gaan om allerlei soorten woningen, zoals vrijstaande woningen, rijtjeshuizen, appartementen en maisonettes.

De gebruiksoppervlakte, zoals gehanteerd in de huidige NEN 2580, is onvoldoende gedetailleerd voor woningen. De Meetinstructie deelt deze gebruiksoppervlakte van binnenruimten verder op in de gebruiksoppervlakte wonen en de gebruiksoppervlakte overige inpandige ruimte. Dit geeft meer detail over hoe de inpandige ruimte wordt gebruikt.

Aanleiding voor een nieuwe instructie om woningen te meten

Er ontstond verwarring nadat de term woonoppervlakte in 2007 werd verwijderd uit de NEN 2580. Makelaars vonden geen houvast meer in één heldere manier waarop de grootte van een woning kon worden uitgedrukt. Zij konden dat allemaal op een eigen manier bepalen. Daardoor waren de via verschillende makelaars verkochte woningen niet meer met elkaar vergelijkbaar.

Vanwege de ontstane verwarring werden in 2008/2009 de Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen en de Meetinstructie Bruto inhoud woningen gepubliceerd. Deze zijn opgesteld door de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten), de Waarderingskamer, het RVT (Register van Vastgoed Taxateurs) en de brancheverenigingen van de makelaardij: NVM, VBO Makelaar en LMV (inmiddels opgegaan in Vastgoedpro). De nieuwe instructies moesten gaan zorgen voor meer uniformiteit en transparantie.

De Meetinstructies worden inmiddels verplicht gebruikt door branchegebonden woningmakelaars, woningtaxateurs en de gemeenteafdelingen BAG en WOZ. Woningcorporaties kunnen voor het berekenen van de gebruiksoppervlakte nog altijd kiezen om deze te berekenen met de NEN 2580, de Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen óf de EPA-W gecombineerd met de Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen.

Per 1 juli 2019 zijn de volgende partijen betrokken bij het opstellen van de Meetinstructies: Aedes (vereniging van woningcorporaties), BAG BAO (Bronhouders Afnemers Overleg), de VNG, de Waarderingskamer, het NRVT (Nederlands Register Vastgoed Taxateurs), NVM, VBO Makelaar en Vastgoedpro.

De Meetinstructie en de NEN 2580 zijn niet vergelijkbaar

Zowel de Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen als de NEN 2580 zijn instrumenten om de gebruiksoppervlakte te berekenen. Het zijn instructies, oftewel rekenmethodieken met rekensommen, opgeschreven in tekstvorm. Maar de gebruiksoppervlakten zijn verschillend, omdat ze met andere rekenregels worden bepaald. Ze lijken op elkaar, maar zijn niet helemaal vergelijkbaar.

De Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen wordt ook nu nog vaak de NEN 2580 of NEN 2580 Meetinstructie genoemd. Soms bedoelt men daadwerkelijk de NEN 2580, maar soms bedoelt men dus de Meetinstructie, ook in officiële documenten. Dit zorgt nog steeds voor verwarring.

Zonder verwarring woningen inmeten

  • Leer je graag meer over het verschil tussen de allerlaatste versie van de Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen en de NEN 2580?
  • Wil je verschillende soorten woningen ondubbelzinnig kunnen inmeten met de Meetinstructies Gebruiksoppervlakte en Bruto inhoud woningen?
  • Wil je beter een voor iedereen leesbare woningschets leren maken op basis van de Meetinstructie?

Schrijf je dan meteen in voor een van de online of klassikale cursussen NEN 2580 MEETINSTRUCTIES en download alvast gratis de Meetinstructies Gebruiksoppervlakte en Bruto inhoud woningen met álle bijbehorende invulformulieren.

Scroll naar boven

Inschrijven Meetinstructies 1

Deze training kan klassikaal worden gevolgd of als online zelfstudie. Maak een keuze hieronder.

Klassikaal

Je volgt deze training samen met andere cursisten op een vaste dag op onze trainingslocatie. Eén van onze docenten is aanwezig om je te begeleiden.

Online zelfstudie

Na aanmelding kun je direct in onze digitale leeromgeving aan de slag. Je bepaalt je eigen tempo. Vragen kun je stellen aan jouw docent via de digitale leeromgeving.

Kan ik je helpen?

Bonnie-Allart

Bel direct met Bonnie

06-41 81 81 98

(niet voor consumentvragen)