Nen 2580 meetinstructie

De NEN 2580 voor oppervlakten en inhouden van gebouwen

De NEN 2580 is een rekenmethode om oppervlakten en inhouden van gebouwen te bepalen. Het kan daarbij gaan om gebouwen met allerlei gebruiksfuncties, bijvoorbeeld kantoorgebouwen.

In 2007 werd de term woonoppervlakte verwijderd uit de NEN 2580, waardoor makelaars niet meer wisten hoe ze de grootte van een woning konden uitdrukken. Zo werden woningen die door verschillende makelaars werden verkocht niet meer vergelijkbaar.

Om duidelijkheid te krijgen in hoe je woningen inmeet, werd in 2008/2009 een specifieke rekenmethode ontwikkeld. Deze is geheel toegespitst op allerlei soorten woningen en is gepubliceerd als de Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen en de bijbehorende Meetinstructie Bruto inhoud woningen. De Meetinstructies zijn een verfijning van de NEN 2580, maar worden soms benoemd als de NEN 2580 Meetinstructies.

Per 1 juli 2019 werken AEDES (vereniging van woningcorporaties), BAG BAO (Bronhouders Afnemers Overleg), de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten), de Waarderingskamer, het NRVT (Nederlands Register Vastgoed Taxateurs), NVM, VBO Makelaar en Vastgoedpro samen aan deze Meetinstructie voor woningen.

De Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen verschilt van de NEN 2580

Hoewel woningen aan de Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen een eigen inmeetmethode hebben, wordt deze door makelaars nog vaak verward met de NEN 2580. Met de NEN 2580, de NEN 2580 Meetinstructie of de Meetinstructie NEN 2580 bedoelt men soms de NEN 2580, maar vaak ook de Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen.

De benaming NEN 2580 Meetinstructie werd vooral gebruikt door woningcorporaties en stond als zodanig in het Handboek modelmatig waarderen marktwaarde (peildatum 31 december 2017). Deze naam werd ook gebruikt in de aankondiging van de Staatscourant, het orgaan dat alle officiële bekendmakingen van het Rijk publiceert. In de laatste versie van het Handboek (peildatum 31 december 2018) is deze samentrekking van NEN 2580 en de Meetinstructie verwijderd. De aanduidingen NEN 2580 Meetinstructie en Meetinstructie NEN 2580 zorgen nog steeds voor verwarring.

De benamingen Meetinstructie NEN 2580 en NEN 2580 Meetinstructie hebben ervoor gezorgd dat woningcorporaties niet altijd hebben opgemerkt dat ze van de methodiek van de NEN 2580 zijn overgestapt op de Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen. Hoewel de NEN 2580 en de Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen allebei meetinstructies zijn, oftewel instrumenten om de gebruiksoppervlakte berekenen, zijn ze niet helemaal vergelijkbaar. Je krijgt andere gebruiksoppervlakten omdat je deze met andere rekenregels bepaalt. Het is dus belangrijk om duidelijkheid te hebben over het onderscheid tussen de NEN 2580 en de Meetinstructie  Gebruiksoppervlakte woningen. Dit artikel vertelt meer over de soorten gebruiksoppervlakten die woningcorporaties per 31 december 2018 mogen gebruiken.

Een helder onderscheid maken tussen de NEN 2580 en de Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen

  • Leer je graag meer over wat precies de verschillen zijn tussen de NEN 2580 en de allerlaatste versie van de Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen?
  • Wil je diverse soorten woningen goed en ondubbelzinnig kunnen inmeten met de Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen en de Meetinstructie Bruto inhoud woningen?
  • Wil je op basis van deze meetinstructies, die specifiek voor woningen bedoeld zijn, een voor iedereen te begrijpen woningschets leren maken?

Schrijf je dan meteen in voor een van de online of klassikale cursussen NEN 2580 MEETINSTRUCTIES en download alvast gratis de Meetinstructies Gebruiksoppervlakte en Bruto inhoud woningen met álle bijbehorende invulformulieren.

Scroll naar boven

Inschrijven Meetinstructies 1

Deze training kan klassikaal worden gevolgd of als online zelfstudie. Maak een keuze hieronder.

Klassikaal

Je volgt deze training samen met andere cursisten op een vaste dag op onze trainingslocatie. Eén van onze docenten is aanwezig om je te begeleiden.

Online zelfstudie

Na aanmelding kun je direct in onze digitale leeromgeving aan de slag. Je bepaalt je eigen tempo. Vragen kun je stellen aan jouw docent via de digitale leeromgeving.

Kan ik je helpen?

Bonnie-Allart

Bel direct met Bonnie

06-41 81 81 98

(niet voor consumentvragen)

error: Alert: Content selection is disabled!!