NVM meetinstructie

Een eigen variant op de Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen

De branchevereniging NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs) hanteerde tot 2016 een eigen NVM Meetinstructie. De Meetinstructie NVM was een instrument om de gebruiksoppervlakte en de inhoud van woningen te berekenen. Daarnaast bevatte de Meetinstructie NVM voorbeeldplattegronden. Naar mijn mening, stonden er echter fouten in deze plattegronden.

De NVM Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen was afgeleid van de variant die ze zelf mede hebben opgesteld in 2008/2009, namelijk de Meetinstructies Gebruiksoppervlakte woningen. De NVM heeft deze meetinstructie vervolgens uitgebreid en de uitgebreide NVM Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen bij zijn leden neergelegd. Daardoor zijn, mijn inziens, woningen die via de NVM werden verkocht jarenlang niet hetzelfde ingemeten als woningen van andere partijen.

De NVM Meetinstructie wordt niet meer gehanteerd

De NVM heeft inmiddels geen NVM Meetinstructie meer. Ze hanteren nu de Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen en Meetinstructie Bruto inhoud woningen. Deze zijn in samenwerking met andere brancheverenigingen van de makelaardij opgesteld, namelijk VBO Makelaar en LMV (nu Vastgoedpro). Ook de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten), de Waarderingskamer en het RVT (Register van Vastgoed Taxateurs) waren betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe, meer eenduidige Meetinstructies.

De NVM werkt per 1 juli 2019 nog altijd samen aan deze Meetinstructies, namelijk met AEDES (vereniging van woningcorporaties), BAG BAO (Bronhouders Afnemers Overleg), de VNG, de Waarderingskamer, het NRVT (Nederlands Register Vastgoed Taxateurs), VBO Makelaar en Vastgoedpro.

Niet meer verwijzen naar de NVM Meetinstructie

Het is om meerdere redenen afgeraden om nu nog te verwijzen naar de NVM Meetinstructie, de Meetinstructie NVM of de NVM Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen. Ten eerste gebruikt het NVM deze variant niet meer. Ten tweede waren er ook andere partijen betrokken bij het opstellen van de Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen, die je als vastgoedmarketeer of als NVM-makelaar waarschijnlijk bedoelt. Ten derde staat het slecht als je het hebt over een NVM Meetinstructie, terwijl je via een VBO-makelaar of Vastgoedpro je inmeting laat verrichten. Ook zij hebben immers meegewerkt aan de totstandkoming van de huidige Meetinstructies.

Woningen inmeten met actuele Meetinstructies

  • Leer je graag meer over de onder andere door het NVM gehanteerde Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen en het verschil met de NEN 2580?
  • Wil je allerlei woningen goed kunnen inmeten met de laatste versie van de Meetinstructies Gebruiksoppervlakte en Bruto inhoud woningen?
  • Wil je een woningschets leren maken op basis van de Meetinstructie, zodat deze voor iedereen leesbaar is?

Schrijf je dan meteen in voor een van de online of klassikale cursussen NEN 2580 MEETINSTRUCTIES en download alvast gratis de Meetinstructies Gebruiksoppervlakte en Bruto inhoud woningen met álle bijbehorende invulformulieren.

Scroll naar boven

Inschrijven Meetinstructies 1

Deze training kan klassikaal worden gevolgd of als online zelfstudie. Maak een keuze hieronder.

Klassikaal

Je volgt deze training samen met andere cursisten op een vaste dag op onze trainingslocatie. Eén van onze docenten is aanwezig om je te begeleiden.

Online zelfstudie

Na aanmelding kun je direct in onze digitale leeromgeving aan de slag. Je bepaalt je eigen tempo. Vragen kun je stellen aan jouw docent via de digitale leeromgeving.

Kan ik je helpen?

Bonnie-Allart

Bel direct met Bonnie

06-41 81 81 98

(niet voor consumentvragen)