Sketchup
Cursus Sketchup interieur
Veel interieurontwerper en interieurstylist vinden het heerlijk om met pen en papier plattegronden te tekenen. Om deze vervolgens met potloden en markers van texturen en kleuren te voorzien.
Echter vraagt de klant steeds vaker om jouw advies aan te reiken in 3D afbeeldingen. 3D-tekenen vraagt veel tijd. Een klant is niet altijd bereid om die uren te betalen.
Hier komen de online tekenprogramma’s in beeld. De meest populaire tools zijn Sketchup met 35 miljoen gebruikers en Floorplanner met 20 miljoen gebruikers.
Maar welke tekenprogramma past nu het beste bij jouw wensen? En kun je een Sketchup cursus voor interieur of een Floorplanner cursus het beste volgen?
Cursus Sketchup
Sketchup is een tekenprogramma waar alles in mogelijk is. De detaillering is fantastisch.
Door de vele mogelijkheden is Sketchup is geen programma dat je jezelf aan kunt leren.
Het tekenprogramma is bij uitstek geschikt voor interieurontwerpers. Je kunt ieder detail ontwerpen en stijlen zoals jij dat wilt. Iedere wandafwerking, vloerkleed of houten vloer is mogelijk. De bibliotheek is eindeloos; iedere stoel, bank of tafel is wel terug te vinden.
Eén enkele Sketchup cursus onvoldoende
En toch haken er veel mensen af. Waarom? Sketchup is een ontzettend moeilijk programma. Zeker, wanneer je het vergelijkt met makkelijkere tools zoals Floorplanner. Een enkele Sketchup cursus is niet genoeg om de tool onder de knie te krijgen. Je zult meerdere dagen cursus Sketchup moeten volgen om wat handigheid te creëren. Vervolgens zul je op regelmatige basis in Sketchup moeten blijven tekenen. Heb je de Sketchup tool een tijdje niet gebruikt? Dan is een nieuwe Sketchup cursus nodig om je kennis en technieken weer even op te frissen.
Kies je voor een Sketchup, dan is het verstandig om een cursus Sketchup voor interieur of vastgoedstyling te volgen.
Cursus Floorplanner
In tegenstelling tot Sketchup, is Floorplanner een stuk gebruiksvriendelijker. Een eerste cursusdag Sketchup geeft je enkel een basisbegrip van de tool. Een dag Floorplanner cursus geeft je direct alle 2D en 3D skills geeft die je nodig hebt. Hoewel Floorplanner zich in eerste instantie voornamelijk op de vastgoedmarketing en woningverkoop richtte, is de nieuwe editor nu ook geweldig voor interieurstylisten.
Steeds meer nieuwe features worden toegevoegd die zich specifiek richten op de interieurontwerp. Daarnaast kun je nu ook, net als bij Sketchup, de stand van de zon aangeven en de verlichting aan- of uit zetten. Ideaal voor de lichtplannen!
Als startend stylist is het handig om met Floorplanner te beginnen. Floorplanner is namelijk veel makkelijker om te leren, dan SketchUp. Dan kun je dus sneller aan de slag voor je klanten. Ook is Floorplanner goedkoper. Later neem je daar SketchUp bij.
Sketchup is sterk in maatwerk projecten. Alles kun je ermee tekenen, denk aan maatwerkkasten. Of stalen kozijnen in precies dat ene kleurtje. Floorplanner kan dat niet. Dus voor maatwerk wil je SketchUp hebben.
Beide tekenprogramma's hebben dus sterke punten. Waarom combineer je niet het snelle van Floorplanner met de gedetailleerdheid van SketchUp? Floorplanner gebruik je om je plan uit te denken: het schuiven van meubels, spelen met kleurcombinaties, verplaatsen van wanden. Je hebt met Floorplanner een mooi snel product om je klant te laten zien. Bij een interieurproject met maatwerkproducten stap je over op Sketchup.
Lees ook de blog over Sketchup versus Floorplanner.
Kun je geen keuze maken, wil je meer informatie over de mogelijkheden of wil je graag een cursus Floorplanner volgen? Neem dan even contact met me op!