Wat zijn de drie grote fouten in de NEN 2580 Meetinstructies

In de loop der jaren zijn er toch wel een paar grote fouten in de NEN 2580 Meetinstructies geslopen. Hieronder bespreek ik één fout welke zit in de  Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen en twee fouten die voorkomen in Meetinstructie Bruto inhoud woningen.

De drie grote fouten:

  • Plaatjes bij de bruto inhoud
  • Veelgestelde vragen bruto inhoud
  • Onduidelijke garages bij de gebruiksoppervlakte

1. Verkeerde plaatjes bij Meetinstructie Bruto inhoud

De rood/groene afbeeldingen bij de Meetinstructie Bruto inhoud woningen (versie juli 2019) zijn verkeerd.

In de Meetinstructie worden de afbeeldingen gebruikt die tót deze versie altijd gehanteerd werden. Echter, doordat de Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen een aanpassing heeft gehad op deze afbeeldingen, heeft automatisch ook de Meetinstructie van de bruto inhoud deze wijziging

De gebruiksoppervlakte en de bruto inhoud hangen bij de woningverkoop en woningtaxatie immers aan elkaar.

Keuzes die je maakt bij de gebruiksoppervlakteberekening hebben effect op de bruto inhoud. Ruimten die tot de gebruiksoppervlakte externe bergruimte benoemd worden, mag je namelijk niet meenemen in de bruto inhoud. Ruimten die tot de gebruiksoppervlakte overig inpandige ruimten benoemd worden, zijn wel onderdeel van de bruto inhoud. 

Als je de oude plaatjes blijft hanteren bij de bruto inhoud en de nieuwe bij de gebruiksoppervlakte, dan krijg verkeerde bruto inhouden bij diverse situaties.

Exact
Bij de Meetinstructie Bruto inhoud woningen (versie juli 2019) is figuur 2 op pagina 4 verkeerd. Deze figuur is verouderd en dient te worden vervangen met figuur 2 van de Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen (versie juli 2019).

2. Ontbrekende vragen bij Meetinstructie Bruto inhoud

In januari 2023 is er een update geweest van de Lijst met vragen en Antwoorden, ook wel bekend als de Veelgestelde vragen lijst (VGV-lijst).

In deze nieuwe lijst zijn echter de vragen over de bruto inhoud verwijderd. In alle vorige versies hadden we altijd wel bruto inhoudsvragen.

Als je al newbee begint aan het inmeten en alleen de huidige Meetinstructie documenten tot je beschikking hebt, dan bestaat de kans dat je als newbee dus andere antwoorden gaat geven dan de doorgewinterde inmeter.

Daar gaat de uniformiteit. Wat in 2008 de reden is geweest van invoering van beide Meetinstructies…

Het zou vreemd zijn als de veelgestelde vragen van de bruto inhoud niet meer geldig zijn. Ik had dan een opmerking verwacht bij in de nieuwe versie in de trant van: “De bruto inhoudsvragen uit de vorige versies gelden niet meer.”

Dus laten we het erop houden, dat de Waarderingskamer de vragen per ongeluk verwijderd heeft en dat alle andere partijen – NVM, VastgoedPro, VBO, Aedes, NRVT, BAG BAO, VNG het aangepaste werk niet gecontroleerd hebben. 

Of een sprankeltje hoop
Wellicht is dit de voorbode dat de bruto inhoud eindelijk afgeschaft gaat worden.

Wat te doen?

Bij de bruto inhoudsberekeningen gebruik je de verouderde veelgestelde vragenlijst. Maar alleen dus het onderdeel met de vragen over de bruto inhoud.

Hieronder kun je ze downloaden.

3. Onduidelijke garages bij de gebruiksoppervlakte

De derde fout is bij de Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen. Wederom bij de afbeeldingen op pagina 4. 

Situatie 3 en 5 zijn onduidelijk, niet compleet, niet op iedere situatie toepasbaar. Het is maar hoe je het wilt noemen. 

In ieder geval een zeer ongewenste situatie, omdat je al inmeter geen zin in gezeur hebt over je berekeningen. 

Ik heb om dit probleem op te lossen de ABCDE-methode ontwikkeld met hierin de belangrijke blauwe zin. Als je die blauwe zin goed toepast, dan deel je iedere woning uniform en transparant in op de diverse gebruiksoppervlakten. Iedere woning weer.

Compleet?

Deze lijst is niet compleet. Meer fouten of onduidelijkheden worden uitgelegd in de cursussen NEN 2580 Meetinstructies en de opleidingen Inmeter Pro. Ook leggen we je daar uit hoe je omgaat met onduidelijk situaties. Zodat je nooit gezeur achteraf krijgt.

Bonnie Allart

Bonnie Allart is directeur bij Bonstaete. Zij is expert in NEN 2580, Meetinstructie en Floorplanner.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Inschrijven Meetinstructies 1

Deze training kan klassikaal worden gevolgd of als online zelfstudie. Maak een keuze hieronder.

Klassikaal

Je volgt deze training samen met andere cursisten op een vaste dag op onze trainingslocatie. Eén van onze docenten is aanwezig om je te begeleiden.

Online zelfstudie

Na aanmelding kun je direct in onze digitale leeromgeving aan de slag. Je bepaalt je eigen tempo. Vragen kun je stellen aan jouw docent via de digitale leeromgeving.

error: Alert: Content selection is disabled!!